Foto: Piotr Antczak

Autor: Lucyna Kubicka

Po raz pierwszy w Zabrzu odbył się finał Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Celem turnieju było pogłębianie wiedzy i umiejętności uczniów, rozwijanie ich zainteresowań oraz pasji kucharskich. Organizatorami turnieju był Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu oraz Izba Rzemieślnicza, oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach. Temat tegorocznej edycji to „Potrawy z drobiu w roli głównej”. Prezydenta Miasta Zabrze Małgorzata Mańka — Szulik oraz Śląski Kurator Oświaty w Katowicach Urszula Bauer objęły imprezę Patronatem Honorowym.

Turniej został umieszczony w wykazie turniejów, obwieszczony komunikatem MEN, co pozwoliło uczniom zgodnie z rozporządzeniem MEN oraz warunkami regulaminu uzyskać zwolnienia z części egzaminów potwierdzających kwalifikacje, które zdają po zakończeniu szkoły. Zwolnienia dotyczą zarówno egzaminów przed CKE, jak i czeladniczych.

I Love Majówka” – Kliknij tutaj i poznaj szczegóły wydarzenia!

 

Turniej przebiegał w trzech etapach. Najpierw w szkołach w całej Polsce odbyły się eliminacje szkolne, które pozwoliły wyłonić najlepszych uczniów do kolejnego etapu. Kolejnym etapem były eliminacje okręgowe, spośród których wyłoniono do finału najlepszych 14 uczestników.

Trwający przez 3 dni turniej ogólnopolski obejmował najpierw cześć pisemną- testową, która pozwoliła sprawdzić wiedzę z technologii gastronomicznej oraz wyposażenia zakładów gastronomicznych. Test sprawdzał też podstawową rachunkowość w branży gastronomicznej. W drugim dniu, w pracowni Zespołu Szkół Spożywczych w Zabrzu odbyła się cześć praktyczna polegająca na wykonaniu przez każdego uczestnika zakąski wegetariańskiej oraz dania zasadniczego z zastosowaniem mięsa drobiowego. Rywalizacja jest ogromna, a poziom wysoki — oceniał Mieczysław Kucharski — przewodniczący turnieju, przedstawiciel IR. Oceniano pomysłowość potraw, ich smakowitość, zgodność z zadaniem turniejowym, wykonanie dodatków skrobiowych i witaminowych. Uczniowie mogli zdobyć również punkty za ekspedycję, organizację miejsca pracy i przestrzeganie zasad bhp. Komisja miała bardzo trudne zadanie. Konfidowane udka kacze, knedelki nadziewane szpinakiem, przystawki o finezyjnym dizajnie, to tylko niektóre propozycje potraw wykonanych przez uczniów.

W wyniku rywalizacji najlepszymi uczniami – kucharzami zostali:

I miejsce — Sandra Jagła z Zespołu Szkół „Cogito” z Siemianowic,
II miejsce — Marian Glenszczyk z Zespołu Szkół nr 7 z Tychów,
III miejsce – Kacper Szot z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych z Tarnowa. Laureaci do części praktycznej przygotowywani byli przez nauczycieli kształcenia praktycznego w pracowni szkolnej.

Wręczanie nagród, dyplomów, pucharów i medali odbyło się w trzecim dniu turnieju w Łaźni Łańcuszkowej – zabytkowym obiekcie miasta Zabrze podczas uroczystego zakończenia. Uroczystości uświetnili swoją obecnością między innymi z- ca Prezydent miasta Zabrze, przedstawiciele Kuratorium Oświaty w Katowicach, przedstawiciele rzemiosła oraz pracodawcy. Impreza nie mogłaby się odbyć, gdyby nie rzesza firm, które z ochotą wsparły tę imprezę, jak: firma Savpol, Polmarkus, Weindich, Modena, Smakko, Cech Rzemieślników Małej i Średniej Przedsiębiorczości z Zabrza, Piekarnia – Cukiernia Szmidt, Piekarnia Emilii Kristof, Cukiernia „Słodkie Życie” oraz restauracje: Niezłe Ziołko, Valdi, Pod Wawrzynem, którym organizatorzy serdecznie dziękują. Miasto Zabrze ufundowało uczestnikom wycieczkę do kopalni „Królowa Luiza”. Organizatorzy już dziś zapraszają na kolejną edycję.

Źródło: Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu