Kukiz’15 Zabrze opublikował na swoim Facebooku oficjalne stanowisko ws. ewentualnego poparcia którejś z kandydatek ubiegających się w Zabrzu o fotel prezydenta:

W związku ze zbliżającą się II turą wyborów prezydenckich w Zabrzu, w której o urząd prezydenta ubiegać się będą panie: Małgorzata Mańka-Szulik i Agnieszka Rupniewska, zabrzańskie koło ruchu obywatelskiego Kukiz’15 pragnie zająć oficjalne stanowisko:

Przed 4 listopada nie chcemy wskazywać mieszkańcom Zabrza konkretnej kandydatki, którą widzielibyśmy jako nowego prezydenta – o tym niech zdecydują sami Zabrzanie w dniu wyborów. Jako Kukiz’15 chcemy zaakcentować jedynie niezmienny charakter naszego ugrupowania.

Ogólnopolski ruch obywatelski Kukiz’15 od samego początku był i jest ruchem antypartyjnym. Z tego też tytułu nie przekształciliśmy się w partię polityczną i nie pobieramy subwencji z budżetu państwa. Wszystkie nasze działania opierają się na pracy społecznej i finansowane są z kieszeni działaczy Kukiz’15 oraz darowizn na rzecz ruchu.

Mając na uwadze powyższe, uważamy, że samorządy powinny być wolne od wpływów ogólnopolskich partii politycznych, a podstawową rolę powinny w nich pełnić lokalne ugrupowania i lokalni działacze.

Czy zabrzańskim Kukizom nie podoba się wizja wpływów Platformy Obywatelskiej w Zabrzu? Przypomnijmy, Agnieszka Rupniewska dostała niedawno silne wsparcie od samego wiceprzewodniczącego PO Borysa Budki.

Źródło: facebook.com/Kukiz15zabrze/